Siirry suoraan sisältöön

Roosa nauha -keräykselle ennätystulos: yli 2,8 miljoonaa syöpätutkimukselle

Tiedote. Julkaistu: 30.01.2020, 07:00
Roosa nauha

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys kasvatti jälleen syksyllä 2019 suosiotaan yhtenä Suomen suurimmista hyväntekeväisyyskeräyksistä. Roosa nauha keräsi ennätykselliset 2,8 miljoonaa euroa kotimaiselle syöpätutkimukselle. Valtaosa tuotosta kertyi rintanauhojen ja kampanjatuotteiden myynnistä. Roosa nauhoja ostettiin yli 440 000 kappaletta.

Roosa nauha -keräys ylitti reilusti Syöpäsäätiön asettaman 2,5 miljoonan euron tavoitteen ja keräsi puoli miljoonaa euroa enemmän varoja syöpätutkimukselle kuin edellisenä vuonna. Varoja kertyi näyttelijä Seela Sellan suunnittelemien rintanauhojen myynnistä, Syöpäsäätiön yhteistyökumppaneiden kampanjatuotteista ja rahalahjoituksista.

Keräyksen suosio ja näkyvyys kasvoi koko 2010-luvun. Roosa nauha oli Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaisten kaikkein mieluisin lahjoituskohde vuonna 2018.

– Roosa nauha -keräys osoitti jälleen hyväntekeväisyyden voiman. Kampanjan upea ennätystulos on mahdollista vain poikkeuksellisen sitoutuneiden lahjoittajien ja yrityskumppaneiden avulla. Myös lukuisat vapaaehtoiset ja yhdistykset jäsenineen ovat tehneet hartiavoimin töitä ennätystuloksen saavuttamiseksi. Syöpä nujerretaan vain ja ainoastaan tutkimuksen avulla, painottaa Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller.

Syöpäsäätiö ohjaa kerätyt varat rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimukseen.

– Tutkimusta tarvitaan lisää, sillä kaikkiin syöpiin ei ole vielä parantavaa hoitoa. Levinneen rintasyövän ja munasarjasyövän ennusteet ovat edelleen huonoja. Olemme suunnanneet merkittäviä rahasummia huonoennusteisten syöpien hoitojen kehittämiseen, kertoo tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors Syöpäsäätiöstä.

Tutkimuksella etsitään tehokasta hoitoa levinneeseen rintasyöpään ja hankalaan munasarjasyöpään

Syöpäsäätiön syksyn 2019 apurahajaossa Roosa nauha -varoista tuettiin tutkimusta 1,6 miljoonalla eurolla. Rahoitusta myönnettiin 18 tutkimushankkeelle. Suurimmat 450 000 euron suurapurahat myönnettiin tutkimuksille, joissa etsitään tehokasta lääkehoitoa levinneeseen rintasyöpään ja lääkeresistenttiin munasarjasyöpään.

Professori Johanna Ivaskan tutkimusryhmäTurun yliopistosta sai suurapurahan lääkehoidon kehittämiseksi levinneen rintasyövän hoitoon. Ivaska tutkii mekanismeja, jotka mahdollistavat HER2-rintasyövän leviämisen ja etäpesäkkeiden kasvun. Tällä hetkellä levinneeseen rintasyöpään ei ole olemassa täsmälääkkeitä ja levinnyttä rintasyöpää sairastavan keskimääräinen elinaika on noin kolme vuotta. Syöpäsäätiö on rahoittanut Roosa nauha -varoista pitkäkestoisesti Ivaskan tutkimustyötä.

Helsingin yliopiston professori Sampsa Hautaniemen tutkimusryhmä tutkii suurapurahalla mekanismeja, jotka aiheuttavat syöpäsolujen muuttumista vastustuskykyisiksi lääkkeille munasarjasyövässä. Tavoitteena on löytää uusia tehokkaita lääkeyhdistelmiä. Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä huonoennusteisin ja vain alle puolet siihen sairastuneista selviää.

Roosa nauha -apurahoilla kehitetään lisäksi kohdunkaulan syövän seulontaa ja tutkitaan perinnöllistä rintasyöpäalttiutta. Kahdessa tutkimuksessa tarkastellaan liikunnan merkitystä rintasyöpään sairastuneen elämänlaadun kannalta.

Syöpäsäätiö on Roosa nauha -keräyksen historian aikana jakanut rahoitusta rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimukseen kaikkiaan yli 10,5 miljoonaa euroa. Rahoituksessa on merkittävää sen pitkäjänteisyys.  Näin on pyritty varmistamaan lupaavimpien tutkimusten jatkuminen ja tulosten siirtyminen sairastuneiden hyväksi

Roosa nauha -varoilla tuetaan lisäksi Syöpäjärjestöjen sairastuneille ja läheisille tarjoamaa maksutonta neuvontapalvelua. Terveydenhuollon ammattilaisten antama neuvonta auttaa vuosittain yli 6 000 avuntarvitsijaa puhelimitse sekä sähköpostin ja chatin välityksellä.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Säätiö saa varansa yksinomaan lahjoituksista. Julkinen rahoitus syöpätutkimukseen on riittämätöntä ja yksityiset säätiöt ovat tutkijoille yhä tärkeämpi rahoituslähde. Syöpäsäätiö jakoi vuonna 2019 yli 7 miljoonaa euroa apurahoina tutkijoille.

Lisätiedot:

Varainhankintajohtaja Sari Meller, puh. 050 40 90 550, sari.meller@cancer.fi

Tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors, puh. 050 410 1456, jarmo.wahlfors@cancer.fi (tutkimusrahoitus)

roosanauha.fi

syopasaatio.fi

Kampanjakuvat: 

https://syopajarjestot.materialbank.net/NiboWEB/p/scpc/6296459/478191/fi

Syöpäsäätiö järjestää vuosittain lokakuussa Roosa nauha -keräyksen syöpätutkimuksen ja neuvontatyön hyväksi. Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden kohdatessa. Keräyksellä tuetaan ensisijaisesti rintasyövän vastaista työtä. Roosa nauha -keräys on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.