Siirry suoraan sisältöön

Roosa nauhasta merkittävä panostus naisten huonoennusteisen syövän nujertamiseen

Roosa nauha -keräyksen ansiosta on aloitettu ainutlaatuinen tutkimus munasarjasyövän lääkehoidon kehittämiseksi. Roosa nauha -päivänä 12.10. muistutetaan, että Suomessa voidaan tulevaisuudessa parantua huonoennusteisista syövistä yhtä hyvin kuin nyt rintasyövästä. Rintasyövästä selvitään Suomessa Euroopan kolmen parhaan joukossa.

Syöpäsolua tarkastellaan ensi kertaa monesta eri näkökulmasta munasarjasyöpätutkimuksessa, joka sai miljoonan euron Roosa nauha -rahoituksen Syöpäsäätiöltä 2017.

-Nykyisellään syöpälääkkeiden tehossa on suuria eroja munasarjasyöpäpotilaiden välillä johtuen potilaskohtaisesta syöpäsolutoimintojen vaihtelusta. Tavoitteenamme on luoda molekyylimittauksiin perustuva malli, jonka avulla voidaan räätälöidä potilaille nykyistä yksilöllistetympi munasarjasyövän lääkehoito. Syöpälääkkeiden paremmasta tehosta ja pienemmistä sivuvaikutuksista hyötyisivät paitsi potilaat, myös terveydenhuoltojärjestelmämme, kertoo tutkimusryhmän vetäjä, akatemiatutkija Liisa Kauppi.

-Kaupin johtama tutkimus on merkittävä avaus syöpätutkimuksenkin näkökulmasta. Suomen Akatemian TERVA-hankkeeseen kuuluvassa tutkimuksessa syöpäsolua tarkastellaan ensi kertaa samanaikaisesti aineenvaihdunnan, lääkeaineiden, kromosomien ja data-analytiikan näkökulmista, kertoo Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Munasarjasyöpä on huonoennusteinen gynekologinen syöpä. Sen hoidon kehittäminen vaatii merkittäviä tutkimusläpimurtoja. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista 40–50 prosenttia munasarjasyöpäpotilaista on elossa. Selviytyminen riippuu taudin tyypistä ja levinneisyydestä sekä ensileikkauksen tuloksesta. Esimerkiksi niistä potilaista, joiden tauti ei ole kasvanut munasarjojen ulkopuolelle, viiden vuoden kuluttua on elossa 83–90 prosenttia.

– Olemme nyt pystyttäneet menetelmät, joilla pystymme mittaamaan jokaisesta syöpänäytteestä mitokondrioiden toimintaa, solujen aineenvaihduntaa ja DNA-vaurioiden korjausta. Jälkimmäinen menetelmä on jo pilotoitu, Kauppi kertoo tutkimuksen etenemisestä.

Tutkimusryhmä etsii nyt laboratoriossa kasvaintyyppiä, johon nykyhoito tehoaa. Tavoitteena on tunnistaa aiempaa paremmin ne potilaat, joille nykyhoito tehoaa, ja samalla välttää turhat rankat hoidot muilla potilailla.

Lahjoitusvaroilla pyörivä neuvontachatti auttaa aroissa kysymyksissä

-Gynekologisiin syöpiin liittyy paljon erityiskysymyksiä. Puhutaan seksuaalisuudesta, lasten saannista, naiseudesta – puhumattakaan näiden syöpien mahdollisesta huonosta ennusteesta, kertoo Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun päällikkö Taina Häkkinen.

Puhelinneuvonnan rinnalla on kasvatettu chattineuvontaa, jossa on matalampi kynnys kysyä syövistä, joista on vaikea puhua puhelimessa. Puhelin- ja chattineuvonta rahoitetaan Roosa nauha -lahjoitusten avulla.

Rintasyövästä selviytymisessä Suomi on Euroopan kärkipaikalla Islannin ja Norjan rinnalla. Tämä on varhaisen toteamisen, erityisesti hyvän mammografiaseulontaohjelman, sekä kehittyneiden hoitojen ansiota.

–  Vaikeasti hoidettavien rintasyöpien ja gynekologisten syöpien osalta voimme olla yhtä hienossa tilanteessa parin sukupolven jälkeen. Tämä vaatii kuitenkin huomattavaa tutkimuspanostusta – ja tutkimus vaatii miljoonien rahoitusta. Tilanteessa, jossa valtion rahoitus terveyden tutkimukseen on nyt 72 % alempi kuin 16 vuotta sitten, lahjoittajien merkitys on valtava.

–  Syöpä on viekas ja jatkuvasti muuntautuva sairaus. Myös rintasyöpäselviytymisen kärkipaikan ylläpito vaatii jatkuvaa tutkimusta, Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen korostaa.

Roosa nauha -päivää vietetään 12.10. kautta maan. Syöpäsäätiö kannustaa työyhteisöjä, ystäväporukoita ja kaikkia, joita sairaus koskettaa, osallistumaan päivään. Osallistuminen on mahdollista tempauksin, pukeutumalla pinkkiin, keräämällä varoja ja kertomalla asiasta sosiaalisessa mediassa.

Lahjoituksen Roosa nauha –keräykseen voi tehdä verkossa www.roosanauha.fi tai tekstaamalla ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa).

Alueellisten syöpäyhdistysten Roosa nauha -tapahtumia pääset katsomaan tästä

 

Lisätietoja:

Pääsihteeri Sakari Karjalainen, puh. 0400 818 910, sakari.karjalainen@cancer.fi
Viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko, puh. 050 582 2211, helena.hulkko@cancer.fi
Yksityisvarainhankinnan päällikkö Kaija Laitinen, puh. 044 213 4331, kaija.laitinen@cancer.fi
Akatemiatutkija Liisa Kauppi, puh. 050 448 6333, liisa.kauppi@helsinki.fi (Suomen Akatemian TERVA-hanke)

Syöpäsäätiö on toiminut jo 70 vuotta syöpää vastaan

Lahjoitusvaroin toimiva Syöpäsäätiö on merkittävin syöpätutkimuksen yksityinen rahoittaja Suomessa. Sen tavoitteena on syövän voittaminen. Säätiön saamat lahjoitukset välitetään nopeasti syöpätutkijoille vuosittaisten apurahojen muodossa; 2017 apurahoja jaettiin 6,5 miljoonaa euroa. Syöpäsäätiön aloittaessa toimintansa 70 vuotta sitten 1/3 syöpään sairastuneista selvisi, nykyään 2/3 selviää. Syöpäsäätiö on osa Syöpäjärjestöjä.