Siirry suoraan sisältöön

Syöpärekisteri muistuttaa: Syöpäseulontaan ei koskaan kutsuta puhelimitse

Tiedote. Julkaistu:30.09.2022, 09:00
Syöpäjärjestöt

Mediassa olleiden tietojen mukaan Äänekosken kaupunki on varoittanut asukkaitaan huijaussoitoista, joissa suolistosyövän seulonnan varjolla on pyritty kalastelemaan henkilötunnuksia.

Äänekoskella on käynyt ilmi huijaussoittojen sarja, jossa kuntalaisia on kutsuttu suolistosyövän seulontaan Äänekosken terveyskeskuksen nimissä puhelimitse. Huijaussoittajan tavoitteena on ollut kalastella henkilötunnuksia.

– En ole vastaavasta aiemmin kuullut minkään syöpäseulonnan osalta. Syöpäseulontoihin ei koskaan kutsuta puhelimitse, vaan kutsu lähetetään kirjeitse kotiin. Seulontaan kutsuttavien tiedot poimitaan väestötietojärjestelmästä. Kutsun lähettämiseksi tarvittavat tiedot ovat terveydenhuollon käytettävissä jo valmiiksi, joten henkilötunnuksia ei senkään vuoksi tarvitse kysellä kuntalaisilta itseltään, kertoo seulontajohtaja Tytti Sarkeala Suomen Syöpärekisteristä.

Suolistosyöpäseulonta ei edellytä käyntiä terveydenhuollossa, vaan testi tehdään kotona ja toimitetaan seulontalaboratorioon tutkittavaksi. Seulontatuloksesta ilmoitetaan niin ikään kirjeellä. Jos seulonnan perusteella on aihetta jatkotutkimuksiin, vastauskirjeessä ohjeistetaan seulontaan osallistuvaa ottamaan itse yhteyttä kotikunnan seulontahoitajaan.

Suolistosyöpäseulonta on uusin Suomen valtakunnallisista syöpäseulontaohjelmista ja se on alkanut valtakunnallisena tänä vuonna. Lisäksi Suomessa seulotaan kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää.

Lisätietoja:

Tytti Sarkeala, seulontajohtaja, puh. 050 411 4238, tytti.sarkeala@cancer.fi

Nina Airisto, viestinnän asiantuntija, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi

 

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syopasaatio.fi