Siirry suoraan sisältöön

Syöpäsäätiö palkitsee Roosa nauha -päivänä vuoden syöpälääkärin ja -hoitajan

Tiedote. Julkaistu: 10.10.2019, 15:29
Syöpäsäätiö

Syöpäsäätiö on valinnut vuoden 2019 syöpälääkäriksi ylilääkäri Ulla Puistolan Oulusta. Vuoden syöpähoitajaksi valittiin psykoterapeutti Florence Schmitt Turusta. Syöpäsäätiön 5000 euron tunnustuspalkinnot myönnetään Roosa nauha -päivänä 11. lokakuuta. 

Puistola ja Schmitt palkitaan erityisen myötätuntoisesta, rohkeasta ja kokonaisvaltaisesta tavasta hoitaa ja kohdata syöpäpotilaitaan.

”Palkinnolla haluamme kiinnittää huomiota syöpäpotilaiden ja heidän perheidensä hyväksi tehtyyn työhön. Palkittujen henkilöiden työ potilaiden hyvinvoinnin eteen on johtanut moniin hoitokäytäntöjen uudistuksiin Suomessa”, pääsihteeri Sakari Karjalainen Syöpäsäätiöstä kertoo.

Ylilääkäri Ulla Puistola on tinkimätön potilaiden puolestapuhuja

Professori, ylilääkäri Ulla Puistola toimii gynekologisten syöpäsairauksien lääkärinä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Ulla Puistolaa kuvaillaan palkinnon perusteluissa tinkimättömänä potilaiden oikeuksien puolestapuhujana. Hän on myös potilaiden keskuudessa hyvin pidetty ja arvostettu. Puistola on pitkän uransa aikana ylläpitänyt ja kehittänyt syövän hoidon korkeaa tasoa ja huolehtinut hoidon alueellisen tasa-arvon toteutumisesta Pohjois-Suomessa.

Puistolaa kiitetään erityisesti aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun, jossa hän tuo esiin terveydenhuoltojärjestelmän epäkohtia. Puistola on tehnyt aktiivista yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa, jotta erityisesti gynekologiset syövät saisivat lisää näkyvyyttä Suomessa.

Puistolalla on myös merkittävä kansainvälinen tieteellinen ura. Puistolan tekemä tutkimustyö ja seuraavien lääkärisukupolvien kouluttaminen ovat auttaneet monia syöpäpotilaita. Puistola on oivallinen esimerkki siitä, miten syvällinen asiantuntemus, potilaskeskeisyys ja sitoutuminen syövänhoidon kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ovat toisiaan tukevia osa-alueita syöpälääkärin työssä.

Florence Schmitt tukee syöpään sairastuneen koko perhettä  

Vuoden syöpähoitajaksi on valittu filosofian tohtori, psykoterapeutti Florence Schmitt Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenpsykiatrian klinikalta. Schmitt hoitaa myös onkologian klinikalla syöpään sairastuneita aikuisia ja heidän alaikäisiä lapsiaan.

Alunperin psykiatriseksi sairaanhoitajaksi kouluttautunut Schmitt on lähes 20 vuoden ajan uudistanut ennakkoluulottomasti ja rohkeasti syöpää sairastavien lapsiperheiden tukemista yliopistosairaalassa. Hän on kehittänyt uusia toimintamenetelmiä perheiden auttamiseksi. Schmittin monimuotoisen perheterapeuttisen työn tavoitteena on, että sairauden kohdatessa jokainen perheenjäsen tulee huomioiduksi ja tuetuksi.

Väitöskirjassaan Schmitt osoitti, että pahin uhka syöpään sairastuneen lapsiperheen hyvinvoinnille on syöpään sairastuneen tai hänen puolisonsa masentuminen. Masennuksen hoitaminen ja perheen lapsille samanaikaisesti tarjottava psykososiaalinen tuki auttaa perhettä selviytymään.

Syöpäsäätiön palkintoperusteissa todetaan Schmittin työn olevan laajasti ja syvästi arvostettua ja osoittavan edelläkävijyyttä. Hän on myös ohjannut ja kouluttanut syöpäklinikan lääkäreitä ja hoitajia.

Syöpäsäätiön palkinnot myönnetään vuosittain tehtyjen ehdotusten perusteella. Ehdotuksen palkinnon saajaksi voivat tehdä syöpäpotilaita hoitava yksikkö, Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö tai yksityinen henkilö.

Roosa nauha -päivää vietetään 11. lokakuuta

Tunnustuspalkinnot myönnetään Roosa nauha -päivänä 11.10. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys kerää lokakuun ajan varoja syöpätutkimuksen hyväksi. Keräysvaroilla tuetaan myös syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarjottavia neuvontapalveluita. Roosa nauha -päivän tapahtumat löytyvät täältä: roosanauha.fi/roosa-nauha-tapahtumat-2019/

Lisätiedot:

Pääsihteeri Sakari Karjalainen (Syöpäsäätiö), puh. 0400 818 910 tai sakari.karjalainen@cancer.fi

Professori Ulla Puistola (OYS), ulla.puistola@oulu.fi

Psykoterapeutti Florence Smith (TYKS), puh. 040 763 3053 tai florence.schmitt@tyks.fi

syopasaatio.fi

roosanauha.fi

 

 

Syöpäsäätiö on toiminut jo yli 70 vuotta syövän voittamiseksi  

Lahjoitusvaroin toimiva Syöpäsäätiö on merkittävin syöpätutkimuksen yksityinen rahoittaja Suomessa. Sen tavoitteena on syövän voittaminen. Säätiön saamat lahjoitukset välitetään viiveettä syöpätutkijoille vuosittaisten apurahojen muodossa. Syöpäsäätiön aloittaessa toimintansa 70 vuotta sitten 1/3 syöpään sairastuneista selvisi, nykyään 2/3 selviää. Syöpäsäätiön tunnetuin kampanja, Roosa nauha -keräys, järjestetään lokakuussa syöpätutkimuksen hyväksi.

Liitteet