Siirry suoraan sisältöön

Periytyvyysneuvonta

Perinnöllisen syövän riskiä voi selvittää perinnöllisyysneuvonnassa. Perinnöllisyysneuvonnan tarkoituksena on selvittää, onko henkilöllä perinnöllinen syöpäalttius eli tavallista suurempi riski sairastua syöpään.

Nykyarvioiden mukaan perinnöllinen alttius liittyy vain pieneen osaan eli noin kymmeneen prosenttiin tavallisista syövistä.

Lue lisää syövän perinnöllisyydestä Kaikki Syövästä sivustolta

Periytyvyysneuvonta

Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvonnassa voit selvittää perinnöllisen syövän riskiä. Neuvontaa antaa siihen koulutettu sairaanhoitaja, joka tarvittaessa ohjaa jatkoselvityksiin lääkärille.

Periytyvyysneuvonnassa tarkastellaan sitä, onko henkilön periytyvää syöpäalttiutta syytä selvittää tarkemmin. Periytyvyysneuvonta on maksutonta ja tarkoitettu kaikille, syöpäyhdistyksen jäsenyyttä ei vaadita.

Sukupuu havainnollistaa riskiä

Periytyvyysneuvonnassa sairaanhoitaja kysyy asiakkaalta syöpätapausten määrää suvussa. Olennaisia ovat tiedot neljästä sukupolvesta: itse asiakkaasta, hänen vanhemmistaan ja isovanhemmistaan, asiakkaan omista lapsista sekä sisaruksista, sedistä, enoista ja tädeistä. Tietojen pohjalta hoitaja piirtää sukupuun, joka havainnollistaa perinnöllisen syövän riskiä.

Varaa aika periytyvyysneuvontaan neuvontahoitajiltamme.

Voit kysyä askarruttavista asioista myös Syöpäjärjestöjen maksuttomasta neuvontapalvelusta

Periytyvyysneuvonta -henkilotietojen kasittely

Tietosuojailmoitus_periytyvyysneuvonta