Siirry suoraan sisältöön

Syövän takia jää yhä valtavasti elinvuosia elämättä

Tiedote. Julkaistu: 01.06.2023, 08:30
Syöpäjärjestöt

Vaikka suomalaiset selviytyvät syövästään yhä useammin, syövän vuoksi menetetään yhä lähes 200 000 elinvuotta vuosittain. Suomen Syöpärekisteri arvioi syöpien aiheuttamaa ennenaikaista kuolleisuutta tänään julkaistussa Syöpä 2021 -tilastoraportissaan.

Suomessa menetetään yhteensä noin 193 000 elinvuotta vain yhden vuoden aikana todettujen syöpien takia.

Menetettyjen elinvuosien määrä on miehillä hieman suurempi kuin naisilla. Miehiltä jää elämättä 97 300 vuotta ja naisilta 95 900 vuotta yhden vuoden aikana todettujen syöpien vuoksi.

Koko väestössä eniten elinvuosia menetetään keuhkosyövän takia. Seuraavaksi eniten menetetään imukudoksen ja verta muodostavan kudoksen syöpien, rintasyövän, suolistosyöpien ja haimasyövän takia. Muissa syöpätaudeissa menetetyt elinvuodet ovat selvästi pienempiä.

”Eri syöpätaudeissa keskimääräinen sairastumisikä vaihtelee huomattavasti; esimerkiksi kivessyöpään sairastuneilla miehillä se on 36 vuotta ja ihon okasolusyöpään sairastuneilla naisilla 80 vuotta. Nuorena sairastuneilla syöpä voi siis lyhentää elinaikaa erityisen paljon”, sanoo tutkimuspäällikkö Karri Seppä.

”Menetettyjen elinvuosien määrä on havainnollinen syöpätaakan mittari. Se mittaa ennenaikaista kuolleisuutta korostaen nuoremmalla iällä syöpään sairastuneiden merkitystä ja sopii eri syöpätautien kansanterveydellisen taakan vertailuun.”

Naiset menettävät eniten elinvuosia rintasyövän takia

Huomattavaa on, että naisten yleisimmän syövän vuoksi hupenee elinvuosia huomattavasti enemmän kuin miesten yleisimmän syövän.

Naiset menettävät arviolta 18 100 elinvuotta yhden vuoden aikana todettavien rintasyöpien takia. Miehet menettävät samassa ajassa todettujen eturauhassyöpien vuoksi 7 610 elinvuotta.

”Rinta- ja eturauhassyöpiä todettiin vuonna 2021 suunnilleen yhtä paljon, reilut 5 000. Menetettyihin elinvuosiin vaikuttavat kuitenkin lisäksi sairastumisikä, eloonjäämisennuste ja väestön keskimääräinen elinajanodote. Rintasyöpään sairastuneiden naisten keskimääräinen sairastumisikä on alempi kuin eturauhassyöpään sairastuneiden miesten. Lisäksi naisten keskimääräinen elinajanodote on miehiä korkeampi. Tämän vuoksi rintasyöpäkuolemien vuoksi menetettyjen elinvuosien määrä on selvästi korkeampi”, Seppä selittää.

Vaikka syöpää osataan hoitaa koko ajan tehokkaammin, menetettyjen elinvuosien määrä kertoo, että Suomessa riittää yhä parannettavaa niin syövän hoidossa kuin ennaltaehkäisyssä.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Karri Seppä, puh. 050 441 8556, karri.seppa@cancer.fi

Johtaja Janne Pitkäniemi, puh. 050 372 3335, janne.pitkaniemi@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi

Syöpä 2021 -raportti

Syövät, joiden takia menetetään eniten elinvuosia Suomen väestössä

  • Keuhkosyöpä 34 400 vuotta
  • Imukudoksen ja verta muodostavan kudoksen syövät 18 900 vuotta
  • Rintasyöpä 18 100 vuotta
  • Paksu- ja peräsuolisyöpä 17 100 vuotta
  • Haimasyöpä 16 900 vuotta

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. 
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syopasaatio.fi